ARTIS GLAMER
Majalah Hiburan Online Terhangat Masa Kini. Berita Terkini & Sensasi Industri Seni Serantau. Lebih 100,000 Hits Setiap Bulan.
By: Artis Glamer

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 13-May-2007 05:36 Email | Share | Bookmark
Sumolah a Movie to remember!!

 
 
 
 
 
 
 
 
Sumolah, A history in the making!

By AG @ Artis Glamer Web Magazine


Look who's laughing all the way to bank?

7 May yang lepas AG dapat jemputan ke Tayangan Perdana
"SUMOLAH" di GSC Midvalley. Mak Aii rakan2 artis yang datang support. Ramai
juga future artis artis glamer Malaya yang di jangka akan meletup sedikit
masa lagi. Bebudak AF5 pun ada turun padang gak kasi support. Will cover
this story in my future post.


I wanna tell my personal review on the movie. Better not tell
much nanti takut terrelease spoiler laa pulak!!.

Jalan Cerita:
Memang lain daripada yang kita harapkan from Afdlin Shauki! Kita memang
biasa ngan stail lawak selambakodok Afdlin. Tapi yang ni membawa kelainan.
Really show his maturity in movie making and also mark Afdlin come of age in
business sense.

Kali ni ada sedikit (macam banyak je) cultural explosion dalam cerita dia.
Afdlin cuba mengajar kita pasal the good things about culture jepun and dia
tak lupa menonjolkan culture Malaysia yang baik to balance the over potrayal
of Japanese culture tu.

Boleh kata keluar panggung, korang start cakap ungkapan2 Jepun yang korang
tak penah tau. It creates interest and you will start googling on those
related Japanese sites just to confirm yang mamat ni tak Bullshit. Lepas
confirm you will feel hungry and end up makan kat Sushi King.


Macam Karate Kid kan?

Satu lagi, AG terasa macam Karate Kid lah pulak. Memang nampak progress
karakter2 dalam SUMOLAH ni berusaha untuk sampai ke tahap yang tinggi. A
short training stint kat Jepun with expert mungkin pushed their level to the
next phase, to the same level yang more senior contestant dalam SUMO
tournament tu.

Growing up tengok karate kid, AG teringin tengok Silat Melayu di bawa
kedarjat yang sama. Tapi Afdlin start with Sumo dulu. Mungkin jugak dia akan
buat benda yang sama nanti. Kalau dia sempat

Karakter:


Afdlin dengan bekas Grand Yokozuna. Hehe slim laaa pulak mamat neh!!

Ramlee punye karakter pulak macam from zero to hero. Imaginelaaa daripada
anak, staff dan insan yang hampeh.. end up with somebody yang have dignity
and awek yang cun banget!!


Best in Singapore... now in Malaysia

Akira, I was hoping him to be super jahat tapi Afdlin prefer him to be a
good villain and created a happy ending. Never see Gurmit in this mode.
Honestly AG tak penah tengok Gurmit berlakon serius. BTW, ending tu nampak
macam ada kemungkinan to a sequel. Tapi still it is still up to Afdlin and
the $$$ collection at the end of the day


Hmmm cun abeh wa cakap lu!!

Honda Siti, Well what can I say about her. nak kata cun, ada banyak lagi
artis Malaysia lain yang cun. Tapi sememangnye dia ada impact. As a
Malaysian, AG kagum dengan bahasa melayu dia. Not bad huh!! Inthira and
Gurmit really add that regional spice to SUMOLAH. Ini yang tak pernah di
buat in the region lagi.

Scene favorite AG:
1) Lawak Honda Siti
2) Afdlin main brek atas motor dengan Inthira (Cilanat lu Afdlin!!)
3) Scene scene Ramlee dan Akira bertikam lidah
4) Part Siti main Koto
5) Afdlin malu pakai cawat
6) Inthira dalam public bath

Hmm kalau nak ingat balik semua best siott!!! Come guys do not miss
this!!! I wish you all the best Afdlin. You Rock and Keep on Powering the
people!!!

Nokotta!!! Nokotta!! Nokotta!!


Advertorial



e-mail myfotopages@gmail.com to contribute articles or to advertise


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net